Façana Sud de la Central de Generació d’Energies Barcelona Sud, Zona Franca

Garraux Carrera Arquitectes col·labora en el disseny i desenvolupament de la façana sud de la nova Central de Generació d’Energies a la Zona Franca.

Aquesta Central de Generació d’Energies és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus.  L’edifici és un projecte del reconegut estudi Forgas Arquitectes, format per Joan Forgas i Dolors Ylla-Català. La constructora suïssa NUSSLI i l’estudi Garraux Carrera Arquitectes s’han encarregat del disseny dels components, el desenvolupament tècnic, la producció i la construcció de la Façana Sud, de 82 metres de longitud i 14 d’alçada.

Cada una de les tres façanes representa una de les fonts d’energia amb les que treballa la central, i en aquest cas, la façana sud fa referència a un element tan intangible com és el gas. Per aconseguir-ho s’ha utilitzat en la façana un tancament dinàmic, canviant i sensible a les condicions climatològiques. Les platines que la componen permeten una interacció natural amb l’aire, produint un efecte similar al fluir del gas.

L’acabat de la façana consisteix en una repetició reticular de més de 14.000 platines d’alumini basculants, fixades sobre 200 bastidors pre-muntats a fàbrica. Això va permetre que els treballs es desenvolupessin en un temps rècord de menys de dues setmanes. Durant la producció dels components de la façana es van utilitzar els materials i la tecnologia més innovadors, per tal d’optimitzar al màxim tot el procés, que ha sigut desenvolupat íntegrament per empreses catalanes: S.A.V Vilaró i Naip. El projecte també ha comptat amb la participació del Centre Especial de Treball Tac-Osona, que s’ha encarregat de plegar les platines d’alumini.

Amb la nova Central de Generació d’Energies es preveu un aprofitament pioner del fred residual de la regasificadora del port de Barcelona, la construcció d’una central de biomassa i la d’una trigeneració que donarà servei a una xarxa de distribució de fred i calor, que a la vegada, produirà electricitat. Cal destacar que es tracta d’un dels projectes més importants d’eficiència energètica que es desenvoluparan a Europa en els propers anys.

 
*Imatge real nocturna amb llarga exposició
Arquitectes: Joan Forgas y Dolors Ylla-Català
Adjudicatari: DALKIA Energía y Servicios, S.A.
Desenvolupament tècnic i executiu: Garraux Carrera arquitectes per a NUSSLI
Producció i construcció: NUSSLI España S.A.

1 comentario en “Façana Sud de la Central de Generació d’Energies Barcelona Sud, Zona Franca

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s