La humitat ara és un problema amb solució

Les humitats afecten a més d’un 80% de les cases espanyoles

Avui ens centrarem en el fenomen de la humitat, com aquesta afecta a la salut i al confort, els factors de l’entorn que estan implicats i algunes idees de com evitar-ho.

La humitat, l’aïllament i la salut

 Un dels temes per excel·lència al parlar sobre tècniques d’aïllament i confort és la humitat, ja que quan aquesta es combina amb temperatures de moderades a fredes, es produeix una major sensació de fred. Aquest fenomen es dóna quan la humitat s’acumula a la roba de les persones que hi ha dins l’habitatge,  n’augmenta la seva conductivitat, i fa que el cos perdi calor amb més facilitat. L’aire fred té menys capacitat de retenir humitat per això, quan un aire a 20ºC i 75% d’humitat relativa toca una superfície freda i descendeix a 15ºC, la seva capacitat de retenir humitat també baixa, arriba al 100% i condensa (passa de vapor a aigua). La condensació fa que les superfícies poc poroses quedin molles (el cas de vidres o marcs d’alumini que al condensar gotegen) o bé que les poroses s’impregnin d’humitat persistent, i per tant, es creï una sensació de fred constant, taques i fongs. Així doncs, la calefacció ha d’eixugar aquest ambient i les seves superfícies abans de començar a escalfar-nos a nosaltres. Això es tradueix en un malbaratament energètic i econòmic, també en un problema de confort: males olors, sensació de fred, però el pitjor és com afecta a la salut essent la causa de molts problemes d’ossos, respiratoris, sinusitis i infeccions.

D’on prové la humitat i com puc evitar-la?

La humitat no es un fenomen que necessiti condicions extraordinàries o anormals, pot venir de l’ambient exterior en el mateix acte d’obrir les finestres per ventilar. També podem tenir una entrada d’humitat continuada si tenim una casa amb mals tancaments, o de manera periòdica si tenim una façana deficient (que queda molla després d’una pluja) o filtracions en coberta, etc. Però la humitat que més mal ens fa és la humitat que ve de dins, tot i que no es coneix o tendim a infravalorar-la. La humitat que produïm des de l’interior de les cases ve del propi cos humà que es genera de manera constant i de les activitats quotidianes com: Dutxar-se, cuinar, rentar plats, fer una rentadora, etc. En qualsevol dels casos, hauria arribat el moment de fer tasques de manteniment, o bé substituir els elements si estan al final de la seva vida útil. Una tècnica eficaç, per evitar un cas d’humitat baixa, és ventilar la casa cinc minuts al matí i altres cinc a la nit.

Per prevenir o per solucionar un problema d’humitat, mig/alt, s’hauria d’Aïllar tèrmicament l’habitatge amb materials adequats. En canvi si el problema es greu o molt greu, casos que només es donarien en zones extremadament humides com la costa, s’hauria de pensar en instal·lar aparells deshumidificadors de recolzament

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s