Una casa amb vistes

Al raval de Vilafranca del Cid (Castelló), amb magnífiques vistes sobre una zona d’hortes endreçades per multitud de bancals de pedra en sec, una família jove hi construeix una casa de vacances on oblidar-se del bullici de la ciutat.

A 1.125 m. sobre el nivell del mar, amb estius suaus i hiverns durs, la família aspira a gaudir de la casa durant tot l’any. Volen oblidar-se del fred i la humitat patits en la casa que anteriorment ocupava la parcel·la. Pensen en confort, més llum i abocar-se a les vistes.

FUNCIONALITAT I ESPAI

Amb 8 m. de profunditat i més de 5 m. de desnivell, aconseguir que totes les plantes gaudeixin de les vistes passa per organitzar-les en dos crugies longitudinals de 3 m. cadascuna.

Per potenciar l’entrada de llum a major profunditat optem per finestres de forjat a forjat i  combinem espais d’altura simple (2’35 m) amb espais d’altura i mitja (3’60 m). En aquests darrers s’hi situen les zones de major activitat.

 

Ocupant el mínim espai, per cedir-ne el màxim a la resta d’habitacions, l’escala s’ajusta al concepte espaial de la casa permetent “l’embarcament” en qualsevol punt i nivell. A més, permet la penetració de la llum zenital des de la claraboia, a través del seu ull d’escala, fins a la planta més profunda de la construcció.

Es tracta d’una única unitat familiar, però el projecte s’organitza en diferents nivells de privacitat, reforçats per dues entrades a l’habitatge. Les cèl·lules dormitori, les úniques tancades del projecte, són on l’individu pot assolir el màxim nivell d’intimitat. Relacionada amb cada cèl·lula dormitori hi ha una zona d’activitat que la serveix, que comunicada espacialment i visual amb la resta de zones d’activitat. A la planta baixa es comparteixen les activitats familiars que giren al voltant de la cuina, el menjar i el foc.

ESTRUCTURA, ENERGIA I MATERIALS

Contruït amb estructura mixta, els forjats de bigueta metàl·lica amb revoltó prefabricat de formigó en volta  es recolzen en les mitgeres y en un entramat central de bigues i pilars metàl·lics en el que les diverses plantes treballen conjuntament como una biga Vierendel. Aquest sistema permet una planta baixa lliure i una reducció considerable del cantell de les jàsseres.

A més d’aconseguir la categoria energètica A, s’han utilitzat en la construcció materials ecològics. A més de ser naturals i recuperables, afavoreixen  la difusió del vapor de l’edifici, en regulen la humitat interior, eviten el despreniment de partícules tòxiques durant la seva vida útil i al acabar-se tant poden reciclar-se com convertir-se en residus biològicament inofensius.

L’obra està en construcció i preveu finalitzar-se el 2012.
Projecte i direcció d’obra: Garraux Carrera arquitectes amb Joan Farré i Judit Baamonde.
Arquitecte Tècnic: Víctor Ortiz
Consultors d’estructures: Bis Arquitectes
Empresa constructora: Construccions Juan Monserrat SL
Anuncios

2 pensamientos en “Una casa amb vistes

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s