Tots som conscients de la importància de construir amb materials naturals i sostenibles de cara al medi ambient. Potser del que no som tant conscients es de que el medi ambient, més enllà de rius i boscos, és en el nostre entorn més immediat, és també casa nostra.
En l’article «Cáncer por factores medioambientales» de Teresa Romanillos, 20/04/2012 (http://goo.gl/nwzb6) es parla dels diferents factors de risc, emfatitzant, entre d’altres, la relació entre càncer i materials de construcció.
Tot i que la majoria dels materials perillosos ja s’han prohibit, encara se’n troben amb excés en els edificis construïts. El més important d’aquests materials és l’amiant o asbest, que es va utilitzar molt com a aïllant tèrmic, en coberta (la coneguda «uralita»), però també en multitud d’elements i acabats d’interior.
Un altre dels materials potencialment cancerígens és el PCB, prohibits però utilitzats com a aïllants en transformadors, condensadors elèctrics, etc. La creosota és un altre dels compostos en la llista negra, que s’ha utilitzat sobretot com a biocida en la fusta.
A més, segons el Journal of Occupational and Environmental Medicine, les pintures sintètiques, els dissolvents i vernissos augmenten el risc de càncer entre els professionals que hi treballen. (http://goo.gl/WOSi5)
Els materials més perillosos són majoritàriament compostos i sintètics. Cal tenir en compte que aquests poden despendre partícules al llarg de tota la seva vida útil.
A més, molts dels productes utilitzats en la construcció tenen molt poca història, pel que no s’han realitzat estudis sobre els seus efectes en la salut humana. Per aquest motiu la utilització de materials naturals certificats és garantía de qualitat, de sostenibilitat, però sobretot de salut per a les persones.